ĆirilicaLatinica Contact UsJavne nabavke

Aktuelnosti

Istorijski arhiv Požarevac je novi član Međunarodnog Centra za arhivska istraživanja (ICARUS) sa sedištem u Beču/Austrija, od 15.marta 2017.

icarus
Pogledajte web sajt

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, 2. marta 2017, održana Škola arhivistike, na temu „Zaštita arhivske građe i dokumentarnog materijala kod ustanova kulture u Braničevskom upravnom okrugu“.

skola arhivistike
Pogledajte tv prilog Sat Tv.

Istorijski arhiv Požarevac na 39. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu u turističkoj ponudi Grada Požarevca.

sajam turizma
Pogledajte tv prilog Sat Tv.
Pogledajte turističke ponude klikom na PDF

    

Stalna spomen-izložba „Dva veka vojske u Braničevu“ Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu i Istorijskog arhiva Požarevac, proglašena je, Odlukom Komandanta Komande za obuku, za najbolju spomen-sobu u jedinicama Komande za obuku Vojske Srbije.

spomen soba

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana Instituta za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane i Dana Vojnog arhiva, održanoj 6. februara 2017. godine u Beogradu, dodeljene su nagrade i zahvalnice pojedincima i institucijama u znak dugogodišnje uspešne saradnje. Medju nagradjenima je i Istorijski arhiv Požarevac.

Dodela priznanja

Zahvalnicu je direktorki Istorijskog arhiva Požarevac uručio potpukovnik Duško Milojević, direktor Vojnog arhiva.

Istorijski arhiv Požarevac je objavio novi broj časopisa „Zapisi“. Ovaj godišnjak izlazi redovno već pet godina (od 2012. godine), uspešno promovišući arhivističku teoriju i praksu, kao i postulate društvenih i humanističkih nauka.

Zapisi 6

Najnoviji, peti broj donosi trideset raznovrsnih priloga, od kojih osamnaest obrađuje teme iz arhivistike i istoriografije, dok dvanaest daje prikaze konferencija, izložbi, novoobjavljenih publikacija, bibliografija i primere iz rada arhiva i drugih institucija u zemlji i inostranstvu.

Časopis u PDF možete preuzeti na stranici Izdavačka delatnost.
Pogledajte tv prilog Sat tv.

Zbornik dokumenata “Zapisnici sa sednica Okružnog narodnooslobodilačkog i narodnog odbora Požarevac 1944-1947” predstavljen je u svečanoj Sali Skupštine Grada Požarevca, u večernjim satima 15. decembra 2016.

Promocija zbornika  3


Zbornik dokumenata priređivača višeg arhiviste Jasmine Živković objavljen je u ediciji “Zbornici dokumenata” Istorijskog arhiva Požarevac. Publikaciju u PDF-u možete preuzeti na stranici Izdavačka delatnost.
Pogledajte nekoliko fotografija.
Pogledajte tv prilog Sat tv..

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, u večernjim satima 29. novembra 2016, otvorena je izložba Istorijskog arhiva Požarevac "Okupirani Požarevac 1941-1944 – slike iz svakodnevnog života", autora Jasmine Živković i Slobodanke Cvetković.

Okupirani Pozarevac

Više o tome pročitajte na sajtu Radio Voom 93.

Arhiva aktuelnosti

 

Pogledajte arhivu aktuelnosti

Dobrodošli


DOBRODOŠLI U ISTORIJSKI ARHIV POŽAREVAC
Pogledajte turistički flajer
                 english version

Zgrada depoa IAP

Istorijski arhiv Požarevac, osnovan 1948. godine, je ustanova kulture koja obavlja delatnost zaštite arhivske gradje kao kulturne baštine od posebnog društvenog značaja na području Braničevskog okruga - grad Požarevac i opštine Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Žagubica, Kučevo i Petrovac na Mlavi. U arhivskim depoima trajno se čuva 630 arhivskih fondova i zbirki, u količini od oko 5.000 m/1 arhivske gradje, iz perioda od 17. do 20. veka. Već sedamdeset godina Arhiv sakuplja ove neme a rečite svedoke vekova i čuva u amanet onih koji se još nisu rodili.


—————————————————

Povodom obeležavanja stopedeset godina od osnivanja i rada Kazneno-popravnog zavoda „Zabela“ u Požarevcu, Istorijski arhiv Požarevac u saradnji sa Kriminalističko-policijskom akademijom u Beogradu, predstavlja monografiju i izložbu

„Kazneno-popravni zavodi u Srbiji –
Primer Požarevačkog kaznenog zavoda 1853-1918.“

Zabela 

Projektna aktivnost predstavlja pokušaj da se  celovito istraži i predstavi istorijat nastanka i funkcionisanja ove značajne institucije u sklopu kazneno-vaspitne (popravne) politike Kneževine i Kraljevine Srbije do 1918. godine. Izdvajamo neke od tema: Kvalitet i uslovi života u Požarevačkom kaznenom zavodu do 1918. godine, Postupanje sa osuđenicima u Požarevačkom kaznenom zavodu – slučaj političkih krivaca, Žene-osuđenice Požarevačkog kaznenog zavoda do 1918. godine...
Projekat obuhvata: monografiju, izložbu i set arhivskih fotografija/razglednica.

 —————————————————

VEĆ PET GODINA PRED VAMA


OBAVEZNO POSETITE

STALNU SPOMEN-IZLOŽBU
„DVA VEKA VOJSKE U BRANIČEVU“

pogledajte turistički flajer pdf

Stalna spomen-izložba „Dva veka vojske u Braničevu“ predstavlja pregled vojne istorije, popis najznačajnijih dogadjaja iz života i rada vojnih jedinica u ovom delu Srbije tokom dva veka. Tok istorije ilustrovan je faksimilima dokumenata, fotografijama, mapama, crtežima, spiskovima izginulih ratnika i žrtava ratova, kao i zastavama, oružjem, uniformama, manjim brojem originalnih muzejskih eksponata poput ordenja, medalja i dr.predmeta. Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti, društvene i političke okolnosti od 1804. godine do današnjih dana. Čitav 19. vek i veći deo 20. veka Srbi su potrošili u ratovima širom Balkana, koje je na svojim plećima nosila hrabra srpska vojska.  

сс

Pogledajte video prilog sa svečanog otvaranja

Pogledajte prezentaciju Spomen sobe

Pogledajte video prilog sa svečanog predstavljanja monografije
"Dva veka vojske u Braničevu"


Kroz izložbene panoe putujemo kroz vreme u kome se odvija čitav proces smene različito uniformisanih i naoružanih vojnika. Pratimo razvoj moderne srpske vojske koji je tekao od Marićevića jaruge i ustaničke zakletve, Miloševih soldata, školovanja oficirskog kadra u zemlji i stvaranja oficirskog kora, sticanja nezavisnosti i jačanja moderne knjaževske i kraljevske vojske i kasnije njeno utapanje u kraljevsku jugoslovensku vojsku, kao i stvaranje Jugoslovenske Narodne Armije, do današnje Vojske Srbije.

Autori stalne spomen-izložbe su pukovnik dr Milivoje Pajović i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac.

Informacija za posetioce

6

 —————————————————

 

Pet godina časopisa „Zapisi“

Časopis „Zapisi“ – Godišnjak Istorijskog arhiva Požarevac izlazi redovno već pet godina (od 2012. godine), uspešno promovišući arhivističku teoriju i praksu, kao i postulate društvenih i humanističkih nauka. Okupljajući izuzetno veliki broj saradnika iz deset zemalja, do sada je široj stručnoj i naučnoj, domaćoj i inostranoj, javnosti, predstavio više od stopedeset članaka iz različitih naučnih oblasti, dostupnih kako u štampanom tako i u elektronskom obliku.

Casopis Zapisi 

Izlaženje časopisa vidimo kao deo šireg procesa otvaranja domaće nauke i teorije i uspostavljanja kvalitetnije komunikacije i razmene duhovnih vrednosti i upućivanja na rezultate naučnog i stručnog rada.

Uputstvo saradnicima možete preuzeti ovde.
Časopis u pdf-u možete preuzeti na stranici izdavačka delatnost.

 

U pripremi je i šesti broj časopisa "ZAPISI".

 —————————————————

Projekat rekonstrukcije i adaptacije objekata
Istorijskog arhiva Požarevac

 

Нова зграда

Ovde možete pogledati 3D prezentaciju budućeg arhivskog kompleksa
Istorijskog arhiva Požarevac